JELENLEG AZ OLDAL SZERKESZTÉS ALATT ÁLL! MEGÉRTÉSETEKET KÖSZÖNÖM!

2014. május 12., hétfő

Pillangóhatás - avagy a szociális szerepek, társas kapcsolatok

Egy iskolai beadandó volt ez Pedagógiai szociálpszichológiára, de ez ne ijesszen meg senkit, szerintem elég érdekes. Kommentben jelezzétek, hogy Ti mit gondoltok!

1. Társas kapcsolatok fontossága

Ahogy betegségekhez és végső soron halálhoz vezet az étel vagy a víz hiánya, éppígy nem lehetünk meg társas kapcsolatok nélkül sem.


MASLOW, a szükségletek öt szintje:
1. Fizikai és biológiai szükségletek (étel, víz, levegő és szex)
2. Önmagunk óvása és biztonság (védelem, törvény, rend, félelem, szorongás nélküli élet)
3. Szeretet és tartozás valahová (barátság, szeretetteli kapcsolatok, annak érzése, hogy mások elfogadnak)
4. Önbecsülés és büszkeség (önértékelés, erő, teljesítmény, kompetencia, siker, státus, hírnév)
5. Önmegvalósítás (önbeteljesítés, képességeink kihasználása)

2. Egymásra hatás

A pillangó-effektus, ami kimondja, hogy a kezdeti feltételek apró változásai nagymértékben megváltoztathatják a rendszer hosszútávú működését. Ez igaz lehet a természet működésére, de ugyanígy vonatkoztatható az emberi kapcsolatokra is. Annyira érzékeny lények vagyunk, hogy egyetlen rossz szárnycsapással elindítjuk azt a dominóhatást, mely megállíthatatlan. Amit ma teszünk, vagy nem teszünk, nem csak magunkra van hatással a mában, hanem jelentősége lesz más életében holnap, avagy évek múlva. Legegyszerűbb példa: Ádám és Éva ketten voltak a Földön. Hihették, hogy csak kettejük dolga, hogy esznek-e az almából vagy sem. Övék a döntés, meghozták, de a mai napig hatással van minden egyes emberre a Földön. Rád, rám, ránk mindannyiunkra. Bűnösök lettünk.

3. Szociális szerepek

Státusok azok a pozíciók, amelyeket a társadalom tagjainak biztosít. Lehetnek:
- életkori státusok: gyermek, felnőtt, öreg
- családi, nemi státusok: szülő-gyermek, férfi-nő
- foglalkozási státusok: tanár-diák
Nem minden foglalkozáshoz kapcsolódik szociális szerep, csak azokhoz, ahol a szereppartnerek kimutathatók.

4. Férfi szerep, női szerep

A társas kapcsolatok közül leginkább a férfi-női kapcsolatok érdekelnek, ezekről olvastam eddig a legtöbbet. Most is ezt emelném ki, melyhez segítségül hívom Maslow elméletét a szükségletek öt szintjéről. A szeretetteli kapcsolatok a harmadik helyre kerültek, ami azt jelenti, hogy bizony igen fontosak. Fontosabbak, mint az ötödik helyen lévő önmegvalósítás. Ezzel szemben a média folyamatosan azt közvetíti, hogy mindennek az alapja, ha megvalósítod önmagadat.
Ha ezt az öt szintet nézem, akkor az jut eszembe, hogy a férfiakat legtöbbször azzal vádolják, hogy nekik csak az első szintre van szükségük („kaja, pia, szex”), ezzel szemben a nők felé minden azt sugallja, hogy „Légy önmagad!”, „Szeresd a tested”, „Törődj magaddal!” stb. Valójában elveszni érzem azt, hogy EMBER a nő is, a férfi is. Mindenkinek szüksége van az öt szint közül mindre, de fontos lenne, hogy ezek egymásra épüljenek.
Talán ahhoz, hogy legkevésbé ártsunk, legkevésbé borítsuk fel a rendszert meg kellene tanulnunk helyesen hozzáállnunk a szükségleteinkhez. Hogyha végiggondoljuk az életkori státusokat és melléjük állítjuk a szükségleteket, akkor csecsemőkorban még a fizikai és biológiai szükségletek a legmeghatározóbbak. Gyermekkorban önmagunk óvása és biztonság, ami fontos. Kamaszkorban, felnőtt életünk kezdetén főként a szeretet és a valahová való tartozás jelenti a legtöbbet. Életünk fénykorában nagyon befolyásoló tényező, hogy milyen az önbecsülésünk, és lehetünk-e büszkék. Mindezeket, ha elértük, ha helyesen kezeltük, akkor tapasztalataink fényében, életünk derekán elérhetjük az önmegvalósítás szintjét. Ezek az egymásra épülő szükségletek elkezdtek felborulni, összekeveredni. Mindez minek a hatására… Nem taglalnám, de tény, hogy a mai napig ez árad a TV-ből, reklámokból, magazinokból stb.

Elindul egy pillangóhatás. Valahol sérül Valaki és ő továbbkarcol.
Remek könyvek, cikkek szólnak erről. Szerencsére van, aki felismeri az élet folyásának helyes medrét, de amíg nem ez szól a csapból, hanem pont az ellenkezője, addig nem lesz gyökeres változás. Ámbár, ha visszakanyarodunk a pillangóhatás elméletéhez… Működhet akár építő módon is.

A mi felelősségünk pont akkora, mint egy pillangóé. Óvatosan hát a szárnyainkkal!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése