Aztán a nyár elején összeköltöztünk a párommal, így kénytelen vagyok főzni. Magamat is megleptem azzal, hogy hosszú időn keresztül egyszer sem ettük ugyanazt. Szerintem tehát a főzőtudomány egyik alapja a változatosság, amihez kreativitás szükséges.
Egyik
alkalommal anya mondta, hogy maradt még pörkölt odahaza. (Nem költöztem
messzi a szülői háztól.) Ahogy belenéztem a csöpp kis fazékba, láttam,
hogy kevés lesz az adag. Azonban rögvest jött az ötlet, hogy némi
frissen fejt borsóval felgyógyíthatnám. Így is történt! Megpároltam a
zöldséget olajon, majd elkevertem a felmelegített pörivel, tettem hozzá
egy kis tejfölt ééés... nem akarom dicsérni magam, de isteni lett! Mellé
zsályás krumpli volt köretként, ami önmagában is megérdemelné, hogy
írjak róla. A burgonyát héjastól kell megfőzni, majd, ha puha, leönteni
róla a vizet és megpucolni, összevágni. Lábas alján hagymát pirítani,
beleönteni a krumplit, összevágott zsályával elkeverni, és kész is!
Fejedelmi! Na és az élvezetek fokozása végett, addigra már elkészült a
saláta. Ennek menete pedig így történt: délelőtt megláttam a boltban egy
üveg olívabogyót, és annyira megkívántam, hogy nyomban álmodtam köré
egy salátát. Megvettem a hozzávalókat: paradicsom, saláta, mozarella,
olívaolaj, vöröshagyma. Innentől már csak a fűszerezésen (só, bors,
friss bazsalikomlevél) múlik a siker.A másik alappillér tehát, hogy az ember abból gazdálkodjon, ami van. Az utóbbi időben borsó volt, hát secperc alatt megtanultam elkészíteni a borsófőzeléket és a borsólevest. Itt pedig újra visszautalnék arra, hogy mindehhez mi szükséges? Kreativitás.
Így történt, hogy rájöttem: főzni nem olyan nagy ördöngősség!
Üdv, Honey*
Ui.: Plusz egy dolog, amiért megéri újat kipróbálni: leírhatatlan Gáborom arckifejezése, mikor közlöm vele "Amúgy ilyet még sose főztem." :D

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése