Húsvét hétfőjére szerettem volna házi kaláccsal kényeztetni magunkat, így vasárnap este neki is fogtam. Ezt a receptet használtam fel hozzá. Nem tudom, hogy mért pont késői órát választottam az elkészítéshez... akkor jött meg a kedvem! Kicsit meg voltam ijedve, hogy sok vele a macera, úgyse fog sikerülni. Ellenben a végeredmény mesés lett! :) Kicsit ugyan morzsálós, de fincsi. Ebből elég sok megmaradt sajnos és a párom nem igazán ette, illetve én sem, így egy darabig várt türelmesen egy konyharuhával letakarva. Tegnap viszont máglyarakást készítettem belőle. Ez is amolyan életem első próbálkozása, de meg kell mondjam: jól sikerült! Mára már el is fogyott, úgyhogy a maradékmentés sikeres volt.
A második már-már kidobásra ítélt tétel a kalácskészítés után megmaradt élesztő volt. Mivel sütést nem nagyon tervezek a közeljövőben, így más célra használtam fel. Elég régóta ismerem azt az egyszerű pakolásreceptet*, amelyhez csupán élesztő és tojás kell. Ezt kevertem ki és kentem az arcomra, illetve a dekoltázsomra. (Kizárólag akkor javasolt, ha egyedül vagy otthon és nem is vársz senkit! :)) Úgy néztem ki, mint egy rinocérosz és nagyon mókás, ahogy feszül tőle az ember bőre. Ettől függetlenül javaslom kipróbálásra! :)
*Zsíros, pattanásos bőrre
Vágjon félbe egy élesztőt, és az egyik felét keverje el egy tojás sárgájával. Az élesztő szárító hatást fejt ki, ezért alkalmas a zsíros, mitesszeres bőr kordában tartására. Eltávolítja az elhalt hámsejteket, simává és nagyon puhává teszi a bőrt. Az alábbi recept szerint elkészített krémet kenjük fel az arcunkra (kihagyva a szemünk környékét), a zsírosabb részekre, azaz a homlokra, orra és állra tehetünk vastagabb pakolást is. Ha az anyag teljesen megszáradt a bőrünkön, körkörös mozdulatokkal kezdjük el ledörzsölni a megszáradt masszát. Így a pakolás egyben arcradír is. Miután eltávolítottuk a rászáradt darabokat, langyos, bő vízzel öblítsük le. (forrás)
Ti milyen módon hasznosítjátok a rátok maradt ételt?
Jó étvágyat és/vagy bőrápolást! :)
Üdv, Honey*
A kalács :) |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése